tiistai 14. tammikuuta 2014

Syväkumarrus lastentarhanopettajille

Lastentarhanopettajan peruspalkka on 2 193,88 (siis pikkuruisen enemmän kuin minulla yhden kokemuslisän kanssa eli 2163 e). Nostan hattuani ja kumarran todella syvään, että silkasta lapsirakkaudesta joku suostuu kouluttautumaan yliopistossa työskennelläkseen matalapalkka-alalla, joka sitäpaitsi on koko yhteiskunnan toiminnan kannalta yksi kaikkein strategisimpia aloja. Tosin huomaan miettiväni, mikä on minkä arvoista, kun päivittäislogistiikkaan päiväkodin, oman kodin ja työpaikan välillä menee kolme tuntia päivässä. Matalapalkkamaisteri mahdollistaa toisen matalapalkkamaisterin työnteon.

Vanhemmuus on jatkuvaa painia riittämättömyyden tunteesta johtuvan syyllisyyden kanssa. Vähän tuota syyllisyyden tunnetta helpottaa se, että onneksi meillä on niin hyvät päiväkodit ja koulutetut lastentarhanopettajat. Vielä vähän vähemmän syyllisyydestä jäisi rippeitä, jos kokee tekevänsä jotakin mielekästä.

Korkeakoulututkinto ei välttämättä näy palkkapussissa, minä olen siitä elävä esimerkki. Mutta lastentarhanopettajien palkkaus osoittaa, että yhteiskunnan arvomaailma on perustavasti vinoutunut. Sen sijaan, että tarvitsisi alkaa luovasti venyttämään työn tuottavuuden käsitettä, kannattaisi muistaa, että lastentarhanopettajien työ on edellytys lähes kaiken muun työn tekemiselle, oli se sitten kuinka tuottavaa hyvänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti