sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Keppiä, vaan ei porkkanaa.

Aika moni nyt valituista kansanedustajista olisi valmis lyhentämään ansiopäivärahakautta ilman ensimmäistäkään ehdotusta, minne työttömät sitten laitettaisiin. Keppiä on tarjolla, mutta ei porkkanaa.

Yhtenä suosittuna perusteena tälle on käytetty sitä, että tilastojen mukaan työllistymisessä tapahtuu piikki juuri ennen ansiopäivärahakauden loppumista. Tietysti tapahtuu, kun rahat loppuvat. Siitä ilmeisesti viis, mitä tämä työllistyminen on, tuleeko sillä toimeen tai vastaako se osaamista tai intressejä tai onko kyseinen työ mitenkään yhdistettävissä esimerkiksi perhelogistiikkaan, kuten päiväkotimatkoihin. Pakko on paras pakkotyöllistäjä.

Niin, niistä lisätyöpaikoista, minne työttömät pitäisi saada sullottua? Tiedän Norjasta, että energiateollisuuden spinoffit  - mukaanlukien sijoitussektori - tällä hetkellä paljolti pitävät Norjaa pystyssä ja maassa lähes täystyöllisyyttä, niin että ei biotalouden varaan laskeminen aivan haihattelua ole. Edelleenkään kuitenkaan ihan kaikkia työnhakijoita ei sinne saada sullottua.

Olen sen verran vasemmistolainen, että vierastan erilaisia etuseteleitä, mutta toki voisi pohtia, jos ansiopäivärahasta osa voitaisiin korvamerkitä eräänlaiseksi vanhemman työntekijän sanssikortiksi madaltamaan työllistämisen kynnystä.

Ainakin vihreistä joillakin epäilen tällä kepin käytöllä taustamotiivina olevan ammattiyhdistysten vierastamisen. Tämä vierastaminen johtunee siitä, että meikäläisissä ns. epätyypilliset työsuhteet ovat tyypillisiä, kun taas ammattiyhdistyksissä ne ovat epätyypillisiä. Eivät ammattiyhdistykset kuitenkaan ole vihollisia. Ilman ammattiyhdistykseni juristia minulla olisi erinäissäkin työsopimuksissani ollut epäselvyys jäänyt tulkitsematta, ja paikalliset luottamusmieheni jääneet ilman tukea.

Ja jos ammattiyhdistykset olisivat vihollisia, vihollisiinhan kannattaa liittyä, jolloin epätyypillisistä tulisi tyypillisiä. Me vihreäthän olemme muuten erinomaisia saamaan asioita ulos marginaalista, miksi emme tässä?

Jos ansiopäivärahaan halutaan koskea tasa-arvosyistä, jotta etuoikeutetut saataisiin pudotettua yhtä alas kuin ne hölmöt, jotka eivät kuulu omasta vapaasta typeryydestään ammattiliittoihin, tämäkin on yleisen vihreän tasa-arvostrategian vastaista. Yleensähän me pyrimme suorittamaan lähtökohtien tasaamisen nostamalla alimmassa kuopassa olijat.

4 kommenttia:

  1. Oikein hyvin pohdittu ansiosinnaisesta. Olen itse tehnyt 45 vuotta työtä, ollut toki työttömänäkin joskus, vaihtanut maata ja maakuntaa työn perässä. Nyt olen ikäätynyt (61) työtön. Minut on todettu erikoislääkärin ja työssäollessani työterveyden toimesta työkyvyttömäksi. Silti sain lopputilin yt-prosessissa. Keva hylkäsi kuntoutushakemuksen, koska katsoi minun olevan työkyvytön. Kela hylkäsi työkyvyttömyyhdestä johtuneen pitkän sairausvapaan. Minulla on vielä jäljellä ansiosidonnainen päiväraha, mutta kun se katkeaa, putoan jonnekin, josta en itsekään tiedä. Työllistymiseen ei ole mitään mahdollisuuksia. Kuka työttömyysturvastani sen jälkeen hyötyy kun en sitä enää saa. Alaikäuset kaksi lasrani tarvitsevat kasvavasti ruokaa, vaatteita ja harrastuksia.Ei niitä rahatta saa mistää. Kekeltä se on pois, kun menen hakemaan sosiaaliapua lapsilleni. Jonkun on maksettaca myös asunnon vuokra. Emme voi taivasalle muuttaa. Miksi tavalliset ihmiset muuttuvat eduskuntasn päästyään niin kateellisiksi että veisivät äänestäjiltäön elannon ja elämän.

    VastaaPoista
  2. Osa-aikatyökaan ei oikein kannata, se kun leikkaa kaikki tuet pois. Sinut ja kohtalotoverisi olisi parasta päästää eläkkeelle.

    VastaaPoista
  3. Viimeiset työvuodet ennen vanhuuseläkettä ovat tulevan eläkkeen tason kannalta tärkeimmät. Kevan laskelman mukaan eläkkeeni olisi ollut vuonna 2018 lähes 1700 euroa kk jos olisin saanut olla työssäni. Se olisi ollut mahdollista töiden uudelleen järjestelyn kautta. Työnantaja kuitenkin päätyi yt -prosessissa irtisanomaan ja näin selvitti itsensä kuiville mahdollisesta työkyvyttömyyseläkevastuustaan. Nyt työtyömänä ollessani tuleva eläkkeeni ei ole 1700 vaan rapiat 1200 euroa kk. Näin minustakin tulee köyhä eläkeläinen, jonka on haettava tukea mm vuokranmaksuun ja perheen toimeentuloon.

    VastaaPoista
  4. Tämä on kyllä äärimmäisen epäoikeudenmukaista.

    VastaaPoista