maanantai 23. lokakuuta 2017

Onko syytettynä oleminen sairaus?

Lautamiehenäkin toiminut tuttavani kommentoi somessaan Hesarin mielipidekirjoitusta, jossa ihmeteltiin sitä, kuinka säännönmukaisesti virkarikoksista syytetyt kuntien (korkeat( viranhaltijat päätyvät syytteen jälkeen sairaslomalle. Toki hyvillä veljillä saattaa olla helpompaa tämä saikun saaminen, mutta kyllä näin voi käydä vähäisemmillekin veljille. Tai siskoille.

Oletan, että näissä tapauksissa työkyvyttömyyden aiheuttavana diagnoosina on F43.0 eli akuutti stressireaktio. Varmaankin syytettynä oleminen onkin stressaavaa. Ja niin se onkin. Puhun kokemuksesta, kun on viran puolesta (osastonsihteeri) oletusarvoisesti vikapää, ja sen lisäksi väärää sukupuolta, ylikoulutettu ja virassa osoitetuista virheistä kerätään virhelistaa todistusaineistoksi. 

Sama diagnoosi tarjoutuu myös esimerkiksi läheisen poismenosta tai työsuhteen purkuyrityksestä, kun muutakaan diagnoosikoodia ei löydy. Joskus tuon voi lukea myös suomeksi "vitutus", mutta sekin kyllä usein on seurausta esimerkiksi ajojahdista töissä tai burn outista. 

Akuutti stressireaktio voi olla myös diagnoosi, jonka alle piilotetaan työkyvyttömyyden todellinen juurisyy eli univaikeudet, jotka nekin voivat olla työperäisiä. Unettomuus ei itsessään ole diagnosoitava sairaus, joten se pitkää kätkeä jonkin muun diagnoosin alle. Ja sen parempaa ei useimmiten löydy kuin akuutti stressireaktio. Sairausloman aiheuttaja toki on unettomuus, mutta SVA-todistukseen on jouduttu kirjaamaan diagnoosiksi tuo akuutti stressireaktio, kun masennusdiagnoosia ei oikein arvaa ihan pienistä heitellä, se kun edellyttää yleensä pidempiaikaista altistumista ja sen seuraukset ovat ihmisyksilölle kohtuuttomia, jos töissä pärjäämättömyydestä seuraa esimerkiksi luototuskelvottomuutta, ja sitä pakkolääkitään riippuvuutta aiheuttavilla substanseilla, joista kieltäytyminen voi johtaa diagnoosin perumiseen. 

Niin että kyllä korkean virkamiehen syyte voi aiheuttaa sairastumisen, jos sitten hyväksytään se, että sitä sairautta on vähäisemmälläkin väellä. 

Hesarin kirjoituksen voi lukea klikkaamalla bloggaukseni otsikkoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti